چرا کولرگازی یخ میزند؟
قطعا کاربرانی که از کولرگازی استفاده میکنند با پدیدهی یخ زدن در قسمتهای مختلف کولر گازی مواجه شدهاند. که به طور معمول این حالت در پنل داخلی کولرگازی، پنل خارجی، کندانسور کولر گازی، لولههای ارتباطی به وجود میآید. باید بدانید که این یخ بستن در حالت گرما و سرما متفاوت است و یخ زدگی در حال تابستانه یا سرمایش با در حالت زمستانه یا گرمایش با هم تفاوت دارند.
یخ بستن کولر گازی در حالت سرمایش یا تابستانه
یخ زدن کولرگازی در تابستان دلایل بسیاری دارد که به اختصار به شرح آن پرداخته میشود. از معمولترین و فراگیرترین دلایل آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم وجود گاز کافی
- انسداد مسیر لولههای کولرگازی و یا قطعات داخلی کولرگازی
- مداوم کار کردن کمپرسور
- خراب شدن فن بلوور یا فن داخلی
عدم وجود گاز کافی
نداشتن گاز کافی و یا به عبارتی نیاز به شارژ مجدد گاز یکی از مواردی است که باعث یخ زدن کولرگازی خواهد شد. اگر کولر گازیای که شما از آن استفاده میکنید به هر دلیلی مانند نشتی گاز فرئون و یا جابهجایی کولر گازی، دچار کمبود گاز شود و یا از مقداری که مورد نیاز است گاز کمتری داشته باشد، سیکل سرمایش آن با مشکل مواجه میشود و باعث یخ زدگی در پنل داخلی و یا لولههای کولر گازی خواهد شد. که با شارژ کردن کولر گازی این مشکل برطرف خواهد شد.
انسداد مسیر لولههای کولر گازی و یا قطعات داخلی کولر گازی
اگر لولههای موئی و یا قطعاتی مثل شیر برقی کولر گازی یا لولههای ارتباطی کولر گازی گرفتگی داشته باشند، احتمال یخ زدن کولرگازی ممکن میشود و با بالا رفتن درجه گرفتگی لوله، یخ زدگی بیشتری اتفاق خواهد افتاد.
مداوم کار کردن کمپرسور
گاهی استفادهی مداوم از کولرگازی به میزان زمانی که کاربر از آن استفاده میکند، برنمیگردد. بلکه خرابی در قسمتهای مختلف میتواند فشار بیشتری را به کمپرسور وارد نماید که در این صورت هم یخ زدن کولرگازی حاصل میشود. اگر به دلایلی همچون خرابی برد فرمان یا خرابی سنسور کولر گازی یا خرابی کمپرسور یا قطعاتی مانند کنتاکتور کمپرسور کولر گازی، کمپرسور یکسره کار کند باعث یخ زدگی در پنل داخلی و قسمتهایی از کولر گازی خواهد شد.
خراب شدن فن بلوور یا فن داخلی
یکی از مهمترین قطعات کولر گازی فن بلوور داخلی است که باعث میشود هوای گرم به داخل پنل کشیده شده که با تماس داشتن با کویلهای اوپراتور سرد به هوای سرد تبدیل شده و به محیط بازگشت داده میشود. اگر فن بلوور نتواند هوای سرد را به راحتی از روی کویلهای داخلی تخلیه کند حتما پنل داخلی شروع به یخ زدن خواهد کرد اما تخلیه نشدن هوا به طور کامل، از روی فینهای پنل داخلی میتواند دلایلی داشته باشد. که در زیر به این دلایل اشاره خواهد شد.
دلایل تخلیه نشدن هوا به طور کامل از روی فینهای پنل داخلی
- کثیف بودن فیلترهای کولر گازی
- خرابی فن بلوور عدم کارکرد صحیح و به فن بلوور
- سوختن موتور فن و یا راه اندازی در قسمت بلوور داخلی
کولرهای گازی با هر یک از دلایلی که در ابتدای متن گفته شد میتواند دچار یخ زدگی گردد و این امکان با نسبتهای مختلف در قسمتهای متفاوت احتمال بیشتری پیدا میکند. بررسی و چک کردن هر یک از این موارد در بعد اول، ابتداییترین کاری است که باید توسط متخصص و یا در مواردی توسط کاربر تشخیص داده شود. عیب یابی در هر کدام از این قسمتها به واسطه اطلاعاتی که با خواندن این مطلب برای شما روشن میشود، کاری درست است. اما تعمیر و برطرف نمودن این موارد در همهی موارد نیاز به یک بازدید و چک کردن تخصصی نهایی دارد. چه بسا که ممکن است عیب یابی درستی انجام نشده باشد و عیب اصلی بدون تعمیر در دستگاه باقی بماند و برای شما هزینهی سرویس و تعمیر را چند برابر کند و یا در حالت بد آن شما مجبور به خرید یک کولر گازی دیگر هم باشید. توصیه میکنیم که این کار را به هیچ وجه به تنهایی انجام ندهید. تیم مجرب تکنسین با وجود متخصصانی آموزش دیده در واحد تعمیرات و تجهیز کولرهای گازی به شما در این مورد یاری خواهند رساند. تا مشکل اصلی یخ زدگی در کولر گازی را تشخیص دهید و بتوانید آن را برطرف کنید.

نکته مهم
در روزهایی از سال، خصوصا در فصول سرما که هوای بیرون از خانه نسبتا سرد است سعی کنید که از کولر گازی استفاده کنید. چرا که استفاده بیش از حد از حالت سرمایش کولر گازی باعث یخ زدگی در پنل داخلی و سیکل لولهها خواهد شد.
دلایل یخ زدگی در حالت گرمایش و در فصل زمستان
بنابه استفادهای که شما از کولر گازی خواهید داشت، یا به صورت گرمایشی و یا به صورت سرمایشی، این حالت یخ زدگی در دو حال ممکن است رخ دهد. در فصول سرما که از حالت گرمایشی کولر گازی استفاده میشود، ممکن است با این صحنه مواجه شده باشید که کندانسور یا پنل بیرونی کولر گازی دچار یخ زدگی شده است و لایههای ضخیم یخ به کنارههای کندانسور و یا پشت آن چسبیده است. همان طور که احتمالا اطلاع دارید زمانی که کولر گازی در حالت زمستانه قرار دارد به وسیلهی قطعهای مخصوص به نام شیربرقی، سیکل و کارکرد کولر گازی برعکس میشود و بعد از قرار گرفتن در این حالت هوای گرم به داخل و هوای سرد به بیرون فرستاده میشود. به این دلیل که هوای سرد به بیرون دمیده میشود، و هوای بیرون هم به خودی خود سرد است امکان یخ زدگی در کندانسور و پنلهای خارجی به وجود میآید. که قابل مشاهده است.
راه حل یخ نزدن
کارشناسان واحد تجهیزات و طراحی کولرهای گازی برای این مشکل که کولر گازی در فصل سرما دچار آن میشود، مادر برد کولر گازی را طوری طراحی کردهاند که پس از گذشت زمانی خاص از کارکرد کولر گازی فرمانی جهت متصل شدن شیر برقی صادر خواهد شد که به این ترتیب شیر برقی سیکل را برعکس و هوای گرم را به بیرون هدایت میکند یا یخ زدگی کمی که در کندانسور شکل گرفته است به وسیلهی این هوای گرمی که فرستاده میشود، آب شود و اصطلاحا عمل دیفراست انجام شود.
مواردی که باعث میشود که کندانسور و یا پنل داخلی در حالت گرمایشی و یا در فصل زمستان دچار یخ زدگی گردد، شرح داده میشوند:
- خرابی در قسمت فن کندانسور
- خرابی در قسمت سنسور بیرون یا و همان برد فرمان
- خراب شدن شیربرقی
- کمبود مبرد و یا شارژ گاز
خرابی در قسمت فن کندانسور
وقتی که فن کندانسور به هر دلیلی از جمله خراب بودن و یا خرابی یک قطعه راه انداز نتواند عمل کند، امکان تولید باد گرم به وجود میآید و کندانسور دچار یخ زدگی خواهد شد.
خرابی در قسمت سنسور بیرون یا و همان برد فرمان
زمانی که برد فرمان کولرگازی و یا سنسور کولرگازی با مشکل مواجه شود، فرمان کار شروع به گرم کردن کندانسور انجام نخواهد شد و همین امر باعث یخ بستن کندانسور میشود.
خراب شدن شیربرقی
اگر شیر برقی که کارش تعویض کردن سیکل کارکردی شیر برقی است نتواند این سیکل را تعویض کند و یا حداقل نتواند این کار را در زمان مناسب انجام دهد، هوای سرد به بیرون دمیده میشود و چون هوای بیرون هم در فصل سرما، قاعدتا سرد است باعث یخ زدن کندانسور و پنل خارجی کولر گازی میشود.
کمبود مبرد یا شارژ گاز
اگر شارژ کولر گازی به هر دلیلی به اندازهی نرمالی که باید باشد، نباشد امکان یخ بستن کندانسور و لوله آن در فصل سرد سال بسیار زیاد میشود. شما میتوانید با شارژ گاز به موقع از به وجود آمدن یخ زدگی در کولر گازی جلوگیری نمایید.

بهتر است بدانید که
در داخل کولرهای گازی، گازی وجود دارد که برای کارایی و عملکرد صحیح سیستم گرمایش در فصلهای سرد سال لازم است که این گاز درون کمپرسور گرم شود و از طریق شیر برقی (شیر چهارطرفه) به قسمت اوپراتور هدایت شود. این بخش از قسمت داخلی کولر گازی مجموعهای است متشکل از لولههای مسی و صفحاتی از جنس آلومینیوم که میتواند گرما به بیرون از دستگاه و محیط جاری انتقال دهد. هوای گرمی که از ورودی کمپرسور به این محفظه وارد میشود، باعث میشود تا تا لولهها شروع به گرم شدن کنند و هم چنین صفحات هم با دمای بالا، شروع به گرم شدن میکنند و این هوای گرم در کسری از ثانیه به محیط منزل و یا محل کار شما، به طور کلی محیطی که هوای اسپیلت در آن جریان دارد هدایت میکند. هوای گرم به داخل و هوای سرد به بیرون هدایت میشود.
زمانی که کولر گازی دچار یخ زدگی میشود
کمبود گاز همان طور که گفته شد از عواملی است که باعث میشود کولر گازی در حالت سرمایش یا تابستانه دچار یخ زدگی شود. به این نکته دقت داشته باشید که چنان چه کولر گازی فقط در حالت سرمایش دچار یخ زدگی میشود این مسئله میتواند ناشی از کمبود گاز باشد ولی اگر کولر گازی در حالت گرمایش یا زمستانه، دچار یخ زدگی شود به این صورت است که پنل داخلی دچار یخ زدگی شده است و و باید شیر برقی یا شیر چهارطرفه را مورد بررسی قرار دهید. که در این حالت ممکن است به دلیل خرابی در شیر برقی باشد و یا برد کولر گازی دچار آسیب شده باشد.
اگر با روشن کردن کولر گازی در همان ساعات ابتدایی شروع به کار، لولهها دچار یخ زدگی میشوند و حدودن در فاصله پانزده دقیقه شروع به یخ زدن میکنند در این حالت باید اولین کاری که میکنید نشتیابی باشد و عمل گازگیری را انجام دهید تا علت یخ بستن و برفک دادن کولر گازی مشخص شود. در نظر داشته باشید که اگر یخ زدگی در ساعات اولیه صبح و یا ساعات پایانی شب است، در کولرهایی که مدل پنجرهای هستند، درجه ترموستات را کمتر کنید و در مورد این نکته در کولرهای دو تکهای درجه ترموستات را بالاتر ببرید.
در معدود مواردی هم یخ زدگی کولر گازی میتواند به دلیل کثیف بودن کولر گازی باشد. که این مسئله را میتوان با سرویس کردن و تمیز کردن آن برطرف کرد. در نظر داشته باشید که اگر فشار گاز در کولر گازی دو تیکه مناسب بود، ولی باز هم یخ زدگی در آن مشاهده می شود بایستی برد الکترونیک کولر گازی را بررسی کنید. زیرا در اغلب موارد معیوب شدن برد کولر گازی باعث به وجود آمدن این مسئله خواهد شد و در اکثر موارد این مشکل با تعمیر و یا تعویض برد کولر گازی حل خواهد شد.
کدام قطعه در تابستان زوتر از بقیه قطعات یخ میزند؟
کویل اوپراتور اولین قطعهای است که در داخل کولر گازی یخ میزند. کویل، انتقال هوای گرم را از داخل خانه و یا محیطی که در آن قرار دارد و خروج آن را برعهده دارد. اگر به دلیل عوامل مختلفی که بسیاری از آنها شرح داده شد این انتقال هوا به درستی صورت نگیرد، سیم پیچهای اوپراتور دچار یخ زدگی میشوند و و عمل خنک سازی محیط به خوبی صورت نخواهد گرفت.
کویل اوپراتور دارای خنک کنندهای است که در درون آن گسترش پیدا میکند. این کار به نوبهی خود باعث خنک سازی در درون کویل میشود. سپس سیستم تهویه مطبوع هوای خانه و یا محیط را بر روی سیم پیچ خنک اعمال میکند. خنک کننده بعد از آن گرما را از هوای داخل ساختمان جذب میکند و به خارج از محیط منتقل میکند. این روند صحیح و درستی است که در داخل یک سیستم تهویه مطبوع به صورت استاندارد برقرار است.
چرا کویل باید یخ بزند؟
یکی از دلایلی که باعث میشود کویل در درون کولر گازی یخ بزند، محدودیت در مقدار جریان هوا است.
